9. Het Rapenburg

Leiden in de filatelie

9.  Het Rapenburg

zie de afbeelding op de start-pagina Leiden

Op vakantie in Frankrijk schijnt Johannes Polyandes van Kerkhoven een brief aan de thuisblijvers te hebben geschreven, waarin hij verzuchtte dat volgens hem Holland het mooiste land van Europa was, Leiden de prachtigste stad van Holland en het Rapenburg de fraaiste plek van Leiden.Hij bedoelde kortom: nergens in Europa is het beter wonen dan aan het Rapenburg. Geen wonder dus dat veel beroemdheden kortere of langere tijd aan het Rapenburg hebben gewoond.

Op de huidige nummers 4 t/m 10 was vroeger het Prinsenhof gevestigd, waar de Prinsen van Oranje, Willem (Nederlandse herdenkingszegel 1933), Maurits (Luxemburg 1985) en Frederik Hendrik (Curaçao 1934, 2½ cent) logeerden als
zij in Leiden op bezoek waren.

 

Op nummer 21 woonde in 1640 de grote wijsgeer en wiskundige Descartes (Frankrijk 1937, 90c).
Tijdens zijn verblijf in Nederland in maart 1866 heeft ergens aan het Rapenburg de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen (Denemarken 1935) gelogeerd bij de schrijver J. Kneppelhout.

Een andere beroemdheid die op het Rapenburg zijn domicilie had, was de Zweedse plantkundige Carl Linnaeus (Zweden 1939, 15 en 50 öre). Op 3 september 1735 liet hij zich inschrijven als student in de medicijnen en kwam in huis bij Doctor Gronovius op nummer 52, recht tegenover het Academiegebouw.

Willem van Oranje

Maurits

Frederik Hendrik

Linaeus

Descartes

Hans Christian Andersen